Coaching kan förändra livet

Efter ett par stora förändringar i Sandras liv så kände hon att hon behövde få hjälp med att hitta fotfäste i vardagen igen. När hon, av sin hyresvärd Stena Fastigheter, erbjöds möjligheten att gå ledarskapsprogrammet Framtidens Ledare, i ledning av Philip Diab från Kickass-Coach, hoppade hon på direkt.  Det har nu gått två år sedan Sandra genomförde coachingprogrammet och sedan dess har hennes liv tagit ny fart och nya och spännande riktningar.

Hej Sandra. Berätta lite om varför du ville träffa en coach.

Jag hade precis lämnat ett förhållande, min självkänsla hade sjunkit till botten och det fanns inte mycket som gjorde mig glad. Jag kände att jag behövde vägledning och verktyg för att komma på rätt bana igen. Jag valde att gå till en coach framförallt för att jag ville utvecklas och växa som person men även för att öka min egen medvetenhet och lära mig hur jag kunde leda mig själv, och andra, framåt.

Hur gick samtalen till?

Jag gick ledarskapsprogrammet som leddes av Philip Diab. Vi var en grupp med 12 män och kvinnor från olika yrkesområden. Vi bestämde själva vad vi ville fokusera på och vad vi ville uppnå. Under mötena behandlade vi olika modeller och utmaningar men vi fick också hemuppgifter att lösa. Vi fick lära oss att både ge och ta emot feedback och vi tränades i direkt kommunikation, coachande frågor, konflikthantering, ledarskap och förhandling. Jag gillade upplägget eftersom vi inte bara coachades av Philip, utan även av varandra.

Det jag tyckte om med Philip var hans lättsamma sätt att kommunicera på, samtidigt som han gav oss många tuffa och utmanande frågor. Som coach var han ödmjuk, ärlig, rättvis, rolig och framförallt pedagogisk och det passade mig. 

Något av det viktigaste jag fick med mig var en starkare självkänsla och en större medvetenhet — både om mig själv och om andra.

Fick du med dig några verktyg/insikter?

Något av det viktigaste jag fick med mig var en starkare självkänsla och en större medvetenhet — både om mig själv och om andra. Jag fick med mig många bra verktyg som jag kan använda för att leda andra — och mig själv — framåt.  Dessutom lärde jag mig hur viktigt det är att lära sig lyssna på rätt sätt. 

Hur har ditt liv förändrats efter dina samtal med Philip?

Mitt liv har förändrats på många sätt. Efter coachingen så valde jag att dra mig undan från människor i min närhet som tog min energi. Jag har sedan dess istället fokuserat på att skapa mig en bättre närvaro till mig själv och därmed fått bättre energi. 

Coachingen har också gjort att jag har förändrat mitt sätt att leda mig själv. Jag jobbar dagligen med mina egna tankegångar och rutiner och jag lever mer ansvarsfullt och medvetet. Förut hade jag inga speciella rutiner vad gäller min egen hälsa. Idag är jag stolt över de rutiner som jag har skapat gällande min kost och hälsa och jag är också stolt över att jag faktiskt lever efter de värderingar som jag, under våra möten, kom fram till att jag har. 

Jag har också vågat mer. Jag har flyttat till en ny lägenhet, tagit körkort, sökt — och kommit in på — min drömutbildning samt funnit kärleken. Mycket har fallit på plats helt enkelt.

Sandras tips på verktyg att använda i vardagen: 

Skriv ner dina mål

Det behöver inte vara stora och livsavgörande mål, utan skriv också ner små delmål för varje dag eller varje vecka. När jag gör det så känner jag direkt hur det hjälper mig att fokusera på rätt saker eftersom jag får en bredare överblick över det jag behöver göra — och det sparar mig dyrbar tid. 

Ifrågasätt dig själv

Sluta aldrig ifrågasätta dig själv. Varje dag ställer jag mig frågan “Vad är det som är viktigt för mig och hur kan jag bli bättre än vad jag var igår?

Sandra gick ledarutvecklingsprogrammet Framtida Ledare som är ett program i självledarskap där metodiken är individuell coaching i grupp. I programmet så tränas deltagarna bland annat i coaching, konflikthantering och att leda sig själv och andra utifrån ett värderingsstyrt ledarskap.

Kategorier